onsdag 26 mars 2014

Underbara onsdag: Långt borta, The Lost Gardens of Heligan


Temat denna vecka för Lindas fototema är Långt borta. Det är ganska länge sen nu, men omkring 2005 var jag och min pojkvän under en vecka i Cornwall. Livet var väldigt stormigt just då, men det blev en fin resa. Främst var tanken att besöka Eden Project som då varit i ropet ganska mycket. Vi bodde i Mevigasey, en fiskestad, på ett charmigt men ganska enkelt bed&breakfast. Vi såg Eden Project som visserligen var intressant i ett biologiskt perspektiv men som en upplevelse lämnade mycket att önska. Vi såg ett par mindre privata (men ändå stora) trädgårdar som var riktigt charmiga. Ett par kvällar besökte vi små byar vid kusten och på vägen dit såg vi Stonehenge. Något som inte var planerat från början men som ändå visade bli resans höjdpunkt var besöket i The Lost Gardens of Heligan. Trädgårdarna hör från början till ett gods Heligan House som ligger bredvid. Marken ägs av en adelsfamilj Treymane och det är ättlingar från den släkten som skapade trädgårdarna från 1766 och framåt. Då första världskriget bröt ut  kallades trädgårdsarbetarna in i armén och huset blev ett konvalescenshem för officerare. Trädgårdarna övergavs och glömdes bort. 1990 återupptäcktes de av en av släktens ättlingar samt Tim Smit. Och därefter startade ett omfattande restaureringsarbete.Nu finns återigen de muromgärdade odlingsträdgårdarna med växthus, melonhus och annanasbänkar, 70-talet antika kamelior och 350 rhododenrons med flera hundra år på nacken, en jungel med palmer, skulpturer, djurliv och mycket mer.

Alla bilderna i det här inlägget kommer från http://heligan.com/
Gå in till bloggen Växthusliv för andras tolkningar


8 kommentarer:

 1. Så spännande! The Lost Gardens of Heligan låter så spännande, men är nog inte så druidigt som jag tänker mig. Men ett melonhus vore ju inte fel ... Jag besökte Eden Project för sex år sedan. Jag tyckte att det var fantastiskt spännande. Skulle vara roligt att besöka det stället igen nu när jag har blivit odlare :D

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast helt fel ute är du inte. Det finns delar av den här trädgården som är mer som park/skog. vi hann dock inte med så mycket alls av den biten. Trädgården ligger delvis i en sänka och med alla träden blir det helt klart druidigt jämfört med det omgivande trädlösa landskapet. Köksträdgårdarna med sina murar och sinnrika värmesystem var verkligen vackra.
   Jo, visst det fanns delar i Eden Project som var hur spännande som helst. Och de där biomerna är häftiga. Men när vi var där var det väldigt mycket folk, skrikigt och skränigt, en rockkonsert som skulle vara senare på kvällen hade soundcheck, allmänt buller, ingenstans att sitta en stund (det var 30 grader varmt), ingenstans att fylla en vattenflaska, väldigt kommersialiserat och sammantaget förtar allt sådant upplevelsen för mig. Jag uppfattade det som att man i främsta hand vänder sig till stadsbor som inte har kunskap om vare sig biologi, ekologi eller odling. Det är ju längesen så det kan ha ändrat sig.

   Radera
 2. Jag kommer ihåg för rätt längesedan att det sändes TV-program om olika engelska trädgårdar. Bland annat den, som också hos mig satte sig i minnet. Men jag har dock inte besökt den i verkligheten. Måste varit intressant. Det var långt bort både geografiskt och i tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, svt köpte in program från BBC där den här var med. Det har gjorts flera program men det första var väl mycket för att samla in pengar till restaureringen. Jo visserligen, men jag tänkte att det skulle korrelera med förra veckans inlägg.

   Radera
 3. Skulle mer än gärna besöka The lost garden...tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv. Ha en fortsatt trevlig vecka!

   Radera
 4. Mycket imponerande! De kan det där med trädgård i England!

  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Och de har kunnat det så länge! Häftigt att den här trädgården återigen fick komma till liv. Men man ser också hur lätt hänt det är att trädgårdar faller i glömska och förfall även om de inte lämnas frivilligt, bara 6 av 22 anställda kom tillbaka efter första världskriget.

   Radera

Tack för att du som tittar in lämnar en kommentar! Vänligen håll en god ton i kommentarsfältet.