lördag 11 april 2015

Stolthet, Blommig fredag

Bland rosor och bladlöss har sin temafredag och den här gången var temat stolthet. (jo, jag vet om att det är sen lördag nu)

Stolthet... ett tvetydigt ord för mig. Inte odelat positivt men heller inte enbart med negativ klang. En sak kan nog i alla fall konstaterats med säkerhet... jag har inte varit tillräckligt stolt över mina egna prestationer, och det har inte fört nåt gott med sig. (orsaken till att det är/varit så och dess konsekvenser kan vi ta någon annan gång).

Så vad är jag stolt över då? Med tvivlet hängandes om halsen så ska jag ändå försöka sträcka på mig och säga att jag är stolt över följande:
- att jag tycker mycket om träd, de stora, gamla, vildvuxna såväl som prydligt välordnade. Att jag är tillräckligt flummig för att gå och prata med dem ibland.
- att jag tagit hand om och efter bästa förmåga försökt läka, göda och vårda de gamla "äppel-damerna" i den före detta trädgården.
- att jag roddat en gård, en stor trädgård, djur, heltidsjobb och krävande omgivning under lång tid.
- att jag tagit fram mycket av det som doldes under förvildat och eftersatt istället för att bara "kapa allt och köpa nytt"
- att jag sett till de smådjur och fåglar som fanns i trädgården. Hängt ut mat om vintern, satt upp holkar, köpt igelkottsbon och gjort insektshotell
- att jag är generös mot växter, människor och djur
- att jag inte helt  tappat bort magin
- att jag inte gav upp allt vad växter heter när jag blev sjuk
- att jag aldrig letar fel i andras trädgårdar, eller bland andras inomhusväxter
- att jag läser mängder med trädgårdsböcker, trädgårdstidningar och magasin för florister
- att jag tycker om att klippa gräs 
- att jag kan se det vackra hos ogräsen, tusenskönorna och prästkragarna som tas över gräsmattan, kirskålen man kan bli galen på, mossan i gräset eller ja gräset i mossmattan om man ser det så, åkerfräken överallt, mållor, kardborrar som sätter sig i hästarnas man och svans - något tilltalande brukar jag ändå kunna se hos dem i deras struktur, blommning eller smak.

Vad är du stolt över?


Gå in till Pilgrims blogg och se hennes och andras tolkningar här

4 kommentarer:

 1. Mycket tänkvärt och fint skrivet! Särskilt det där om att inte leta fel i andras trädgårdar.
  Kram Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Glad att du tyckte om texten. :) hoppas du har det bra!

   Radera
 2. Så flott at du fant så mye å være stolt over. Det er viktig at vi ser positivt på det vi holder på med, og like viktig at vi lar andre stelle sine hager slik som de vil. Derfor er det så herlig å ha sin egen hage og gjøre akkurat det man har ork og lyst til. Ha en riktig fin uke. Hilsen fra Liv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Hoppas du också får en fin vecka!

   Radera

Tack för att du som tittar in lämnar en kommentar! Vänligen håll en god ton i kommentarsfältet.