onsdag 4 november 2015

Clementin och sharon med kryddor


Kokade en sylt av clementin och sharonfrukt idag. Affären hade fått in ett större parti clementiner och häromdagen var vi förbi centrum och den orientaliska affären hade fina stora sharonfrukter. 

Jag är överkänslig mot många citrusfrukter men tål dem bättre tillagade.
Här har jag också tillsatt grön kardemumma, kryddnejlika och stjärnanis för att få lite mer aromer och lyfta smakerna hos frukten. Har sett en del tv-program med mat från Marocko och mellanöstern så ja, blev väl lite inspirerad. 
Recept:

ca 10 skalade clementiner, 2 stora sharonfrukter, 1 dl vatten, 15 hela gröna kardemummakapslar, 15 hela kryddnejlikor, 5 stora hela stjärnanis, 400 gram socker

Den totala vikten av frukten före kokning var 800 gram

Clementiner skalades och delades i klyftor. Sharonfruktens blad togs bort och frukten skars i mindre bitar. Alla frukt och alla kryddor läggs i en kastrull med 1 dl vatten (vattnet kan minskas om frukten är mycket saftig). Frukten värms sakta mjuk på låg värme. Vattnet är till för att inget ska brännas vid innan frukten ger ifrån sig egen vätska. 

När frukten blivit mjuk och vätskemängden ökat blandas sockret i under omrörning. Öka värmen och rör hela tiden tills sockret löst sig. Koka sylten i 10 minuter utan lock utan omrörning(man kan få justera tiden beroende på kastrull och spis).

Ta bort det skum som bildats på ytan. Töm upp sylten på rena brukar. Vill man inte ha med kryddorna kan de tas bort, men jag tycker de kan få vara med för att fortsatt ge smak och arom. Sylten ska vara lös och vätskerik, den kommer stelna mer när den svalnat av.

Jag fick sylt som fyllde två stycken halvliters burkar.Om man inte vill använda socker så kan man ha honung, björksocker eller kokossocker. Tänk då på att inte koka efter att sötningen tillsats, det bränns lätt vid eller blir mer som karamell. Socker har en konserverande effekt och sylt med annan sötning har inte samma hållbarhet.

Sylten tror jag passar till fågel och vilt, t.ex. till rätter som brukar ha apelsinsås. Vegetariska rätter skulle kunna vara falafel eller morotsbiffar. Funkar också fint till ostbrickan, med tjockare kex, till exempel digestive. Eller varför inte för en lite julaktig känsla till risgrunsgröt och pannkakor? Tror även det blir gott att värma upp sylten en aning och servera till glass.

3 kommentarer:

 1. Om man skulle vilja ha mer färg på sylten skulle man kunna ha i en gnutta gurkmeja. Gillar man inte smaken av stjärnanis kan två små kanelstänger vara ett alternativ.

  SvaraRadera
 2. Låter hur gott som helst och inte något man kan köpa färdigt. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, jag tyckte det blev lyckat. Smakrikt men ändå ganska milt. Jag tycker det är trevligt att pyssla ihop lite sånt här. Tänker att man kan ha satsumas istället för clementin eller bara sharonfrukt. Tyvärr tror jag att det inte blir helt bra med apelsiner, de tar nog över smaken. Den orientaliska affären har en riktigt fin grönsaksavdelning och roliga kryddor. Ska försöka göra inlagda hela clementinklyftor nån dag.

   Radera

Tack för att du som tittar in lämnar en kommentar! Vänligen håll en god ton i kommentarsfältet.