söndag 25 september 2016

Den norrländska präriens konstnär


Igår var vi i Norrköping under Kulturnatten.


Värmekyrkan såg vi konst och fotografier från Jonna Jinton och andra.


Förtrollande foton ifrån Jonnas hemmiljö i norra Sverige


Och så en serie målningar. Abstrakta tolkningar av miljöerna.


De gjorde intryck. Och jag hade mer än gärna inhandlat både tavlor och foton om plats och ekonomin sett annorlunda ut. Den röda kallas Eldört och är inspirerad av vad vi här oftast kallar rallarros eller mjölkört


Jonna är ingen gudinna även om hon har en stor läsarkrets på sin blogg utan mänsklig och autentisk och trevlig. Men jag tyckte det var lite kul att leka med titeln som kommer från Olle Ljungströms låt. Inte minst då Jonna tagit fantastiska foton på vyerna i Stekenjokk samt på de öppna områdena runt hennes hem i Grundtjärn. Rallarrosen får väl också sägas vara en typisk växt för vår svenska "prärie".


Mina foton gör inte riktigt utställningen rättvisa, men det var en riktigt fin kväll.
Här finns en länk till en version av Norrländska präriens gudinna


Uppdatering: Jag har ändrat titeln på detta inlägg. Jag vill inte delta i den idealisering och hets som Jonna Jinton fått utstå. Den kritikstorm hon fått ta emot de senaste dagarna är inget en människa ska behöva utstå. En känslig person som ger av sig själv är "bara en människa" inte ett allmängods. Men slutligen - konsten var speciell och det var en fin kväll! 

3 kommentarer:

  1. Jag brukar tänka på Jonna som just Den norrländska präriens gudinna :) Trevligt att se lite bilder från utställningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad roligt! Jag ska försöka göra inlägg om några andra konstnärer/fotografer också. Och så har jag förberett ett inlägg om själva Värmekyrkan som är en märklig, vacker byggnad.

      Radera

Tack för att du som tittar in lämnar en kommentar! Vänligen håll en god ton i kommentarsfältet.